Rogue Trakehners

Héimdahl Rogue

Tämä on virtuaalihevonen

-

☆    Trakehner, ori
☆    Musta, 166cm
☆    Syntynyt 04.08.2021 - 8v
☆    Estepainotus, 160 cm
☆    VH21-021-0111

☆    Omistaja Sorel (VRL-00884)  
☆    Kasvattaja Sorel / Rogue Trakehners  Héimdahl Rogue eli näin kotoisasti vain Heku on kapasiteettinen, energinen ja joskus jopa vähän räjähtävä esteratsu, joka edustaa suvultaan mielenkiintoista vanhaa estetrakehner sukulinjaa. Minulle henkilökohtaisesti emälinja on tärkeä ja isälinja taas muistojen havinan tähtiä. Erityisesti Hekun emänisä Labyrinth, on vaikuttanut minun omassa jalostustyössä niin paljon, että haluan varjella sitä vielä näin 2020 luvusta eteenpäin. Isänsä tavoin myös Hekusta on tullut luonteensa puolesta sähäkkä mutta emän hyppylahjoja ja tekniikkaa katsoen, on Heku saanut sieltä myös erinomaisia geenejä.

Hekun kanssa hoitajien täytyy olla hieman varuillaan, koska Heku on orimainen ori isolla O:lla. Se reagoi herkästi muihin hevosiin joko äänellä tai eleillä - jos eleillä se tarkoittaa joko hieman hypähtelyä tai etujalan nostelua, silloin hoitajan ei kannata seistä hevosen edessä (eikä koskaan muutenkaan). Vain kokeneet ja osaavat hevosihmiset saavat käsitellä Hekua. Mitenkään ilkeä tai paha ori ei todellakaan ole, se kyllä kunnioittaa ja arvostaa ihmisiä mutta joskus tämä tosiasia sumentuu muiden hevosten läheisyydessä. Silloin ihmiselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin toivoa, että Heku muistaa kenen kanssa ja missä se on. Riimun-narusta kannattaa nykäistä ja ärähtää, jos hevonen aloittaa örisemisen - se joskus jopa auttaa niin, että Heku kiinnittää huomion mielummin ihmiseen kuin toiseen hevoseen. Paljon riippuu, kuinka paljon kipinää tulee toisen hevosen puolesta, paljonko reagointia vaaditaan.

Hoitaminen tapahtuu aina hoitopisteellä, missä hevosia voi varustaa kaikessa rauhassa. Heku seisoi paikoillaan mutta korvat elehtivät koko ajan. Se kuulostelee käytävän ääniä ja jos siellä joku hevonen liikkuu, Heku todennäköisesti hörähtää mutta tilanne jää siihen, koska näköyhteyttä ei ole. Se nauttii saamasta huomiosta ja onkin ihan kiva hoidettava. Kilpailupaikoilla Heku on raskas, koska se ei malta pysyä yhtään paikoillaan ja joka paikkaan pitäisi nähdä. Kotona lopulta aika huoleton kaveri. Taluttaessa ketju aina joko suuhun tai leuan alle.

Ratsuna Heku ei ole mikään helpoin, koska sen energiataso on aina lähes maksimissa. Ennen suoritusta ori on veryteltävä hyvin, siinä samalla suurimmat paineet tasaantuu. Muutamat hypyt riittävät, liika hyppely ei ole hyvä asia. Ponnua riittää ja tekniikka on hallussa. Hypyissään hevonen yleensä ajautuu aina esteen vasempaan reunaan, joka on ratsastajan otettava huomioon. Ennen estettä ratsastajan täytyy saada hevonen pidettyä kontrollissa ja hallittava sen liikkeitä ja vauhtia. Muuten se kiitää radan sellaisella vauhdilla ja ryminällä, että herkkähermoisiakin voi hirvittää. Joskus suusta on otettava ronskistikin kiinni. Joka hypyn jälkeen kierroksia kertyy lisää ja meno muuttuu villimmäksi. Hevonen hyppää hyvin, se osaa kyllä itsekin hieman jo arvioida hyppy etäisyyksiä mutta suuri vastuu on ratsastajan käsissä. Ori kieltää esteelle erittäin harvoin.

Vaikka tämä hevonen ei ole se rentouttavin ja helpoin kaveri, on Hekun kanssa mahtava lähteä pidemmillekin maastoretkille. Ori on rohkea, peloton ja rauhallinen. Pelloilla voi laukata ja irroitella, eikä (ihme kyllä!) se kerää virtaa niistä itseensä. Heku toimii ratsuna myös porukassa hyvin. Vaikka tallissa se mölisee jokaiselle liikkuvalle nelijalkaiselle elukalle, töissä ollessaan se ei niin muista välitä. Välimatkaa on syytä silti pitää muihin, ettei sisäinen mörkö herää. Kentällä harjoittelemme kouluratsastusta ja pakko myöntää, että kyllä Hekulla olisi mahdollisuuksia myös siellä puolella. Orilla on näyttävät, tasaiset liikkeet ja se on varsin taipuisa. Vaihdot, avot ja sulut sujuvat hienosti. Hekun kanssa voi myös lähteä merelle kahlaamaan tai jopa uimaan. Sitä ei paljon tarvitse patistaa uimaan.


Jälkeläiset:

- ei vielä jalostuskäytössä


i. Dark Falor

trak, m, 166cm

ii. Act of Valor

trak, mrn, 169cm

iii. Act of Love

evm

iie. Ich Bin Die Nacht

evm

ie. Faerie

trak, prn, 154cm

iei. Bloodroot

evm

iee. Fairyworthy

evm

e. Heiligen Sirene CTN

trak, trn, 165cm
VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-I, EV-II
Power Jump 2013

ei. Labyrinth

trak, rnvkk, 168cm
ERJ-I, YLA2

eii. Andreas

evm

eie. Carousel

evm

ee. Chablish

trak, prn, 165cm
ERJ-III, ERL-III, YLA2

eei. Wendekreis

evm

eee. Cor de la Bryere

evm


☆ Kilpailee porrastetuissa ERJ:ssä.


Saavutukset
- Åland Weekend: Prix de Gustafs Päronträdgård 140cm - 1/46
- Åland Weekend: Warm Up 150cm - 22/41


☆ Päiväkirjamerkintä (kirj. Sorel)

Kesän viimeisiä varsoja vielä odotettiin ja ahkerasti valvottiin yöt mutta mitä teki liisinkiin tullut Sirene, varsoi laitumelle keskellä kirkasta päivää, ilman varoituksia. Toki, tämä oli tamman viides varsa mutta olimme aavistellut, että se varsoisi kyllä lähipäivinä mutta että juuri tänään, tuli täysin yllätyksenä. Emma oli hakemassa laitumelta hevosta kun se ihmetteli, miksi Sirene seisoi porukasta niin paljon kauempana. Käveltyään lähemmäksi hän huomasi maassa mustan mytyn. Päästyään mytyn luokse, se liikahti ja varsahan se siinä oli päiväunilla! Voi Sirene minkä teit! Emma juoksi takaisin talliin ja haki paikalle siskonsa Sabinen sekä äitinsä Mian. Sirene oli rauhallinen kun kolmikko tutki varsaa, joka nousi todella tomerasti maasta ylös seisomaan. Kaikki vaikutti olevan hyvin ja toivottu tamma varsa olikin ori, johon Emma rakastui välittömästi. Upea musta varsa, kolmella sukalla ja pienellä tähdellä - se oli täydellinen!


☆ Päiväkirjamerkintä (kirj. Sorel)

Kuukaudet vierivät, vuodet kuluivat niin vauhdilla että meidän varsatkin olivat jo venynyt isoiksi hevosiksi ja tulevaisuuden suunnitelmat täytyisi olla jo selvinä. Hekun kanssa kaikki ei ole mennyt kuin elokuvissa, sen verran kovapäinen jääräpää tapaus se on. Jos sen suku ei olisi näin herkullinen mikä se todellakin on, voisi olla, että hevonen olisi käynyt klinikalla poistamassa muutaman mandariinin jalkovälistään... Heku oli uhmakas kakara, joka halusi tehdä enemmänkin sitä mitä itse halusi, eikä sitä mitä me olisimme halunneet. Välillä ihmiset lentelivät pitkin maneesin hiekkaa, kun juoksuttaessa ori päättää vain poistua paikalta, meistä viis. Palovammoja käsissä oli nykyään normi Hekun kanssa touhutessa. Esteillä se rynnisti kuin heikkopää, tehden niin jäätäviä hyppyjä että mietimme välillä, olisiko hevosille järjestetty pituushyppy kilpailuita. Nyt juuri tänään olen sitä mieltä, että kaikki tämä työ ja tuska oli lopulta kannattavaa, koska hevosesta on tullut todella taitava kilparatsu - eli se on taipunut lopulta meidän tahtoomme.


☆ 24.09.2023: Åland Weekend

Pitkä reissumme Ahvenanmaalle oli Hekun kohdalla täydellinen yllätys, nimittän ori meni ja voitti Prix de Gustafs Päronträdgård- luokan! Hekulla oli oikeasti vauhdikas päivä ja minä jouduin tekemään hampaat irvessä töitä, että hevonen pysyi jotenkin hallinnass ja että me olisimme ratsukko, eikä vain hevonen ja matkustaja. Luokassa oli monen maan edustus mutta lopulta Heku teki temput ja suoritti radan 0 virhepistellä ja lopulta voitti koko luokan. Heku on todella taitava estehevonen mutta sanotaan, että olin odottanun sijoituksia enemmänkin muilta meidän hevosilta mutta olin ikionnellinen, kun Heku saavutti näin upean palkinnon ja ruusukkeen! Ihan ei kaikki sujunut kuin elokuvissa 150cm luokassa, joten sijoituksemme 4 virhepisteellä oli 22/41. Mutta kuitenkin, kakkukahvit odottelivat kotiinpaluuna!