EP Valon Poika

rautias suomenhevosori
17-vuotias, 155cm korkea
syntynyt 29.03.2015
VH15-018-0605

omistaja Sorel (VRL-00884) / Unia Trotters
ex-omistaja EP Talli

statistiikka  202: 20-19-28   (VRKK: 260p.)
ennätykset  22,3ke - 20,0aly - m28,2ake
voittosumma  212 240v€

  • VRKK Hall Of Fame
  • ★ Kantakirjattu 5/2015 - KTK-II -- 75p.
  • ★ Viekser Muistoajo 2017 - 1.
  • ★ Aken Harmaahapsi 2018 - 2.

Tammasi kanssa treenilenkille lähtiessä saatoit huomata isossa tarhassa kaula ryntäissään kiinni möyhyävän ja ympäriinsä sinkoavan orin? Jep. Se oli meidän Poku. Poku on nätisti sanoen naisten mies ja sen elämäntehtävänä tuntuu olevan tammoille shown pitäminen ja varmistaminen, ettei se jää keneltäkään huomaamatta. Kaikesta meiningistä ja metelistä huolimatta Ori on yllättävänkin herkkä ja sielukas tapaus, varsinkin ollakseen suomenhevonen. Vaikka Pokulta löytyy omaa päätä välillä liiaksikin asti, se on kaukana perinteisestä suomenjuntista. Oria käsitellessä täytyy muistaa tietty kunnioitus sitä kohtaan samalla kuitenkin huomioon ottaen että se on isokokoinen hevonen, joka toisinaan on hieman viettiensä vietävissä. Ei siis ihan helppo nakki kokeneellekaan hevosmiehelle!

Käsiteltäessä Poku on perusrauhallinen, pieniä tylsistyskohtauksia lukuun ottamatta. Käytävällä liian pitkään seistessään se saattaa keksiä itselleen tekemistä, ellei sen mielestä hoitaja osaa hoitaa omia hommiaan tarpeeksi ripeästi. Steppaileminen, kuopiminen ja ketjuihin rennosti nojailu onkin sen lempipuuhia. Pokulle pitää olla selvät (ja tarpeeksi tiukat!) rajat, mutta huutaminen tai hermostuminen ei sen kanssa johda mihinkään. Huutamisesta Ori tuntuu menevän täysin tolaltaan eikä työnteosta tai muustakaan toimimisesta meinaa sen jälkeen tulla yhtään mitään. Ori saattaa näissä tilanteissa heittäytyä kovinkin araksi ja säikyksi sekä menettää keskittymiskykynsä, jolloin esimerkiksi tutun ja turvallisen ajolenkin varrella aina samassa paikassa seisonut postilaatikko saattaa aiheuttaa suuretkin henkiset traumat. Suosittelen siis komentamaan Pokua tiukasti ja määrätietoisesti, mutta kuitenkin itse menettämättä malttiasi. Näin kaikki säästyvät mielipahalta.

Poku ei varsinaisesti pelkää oikeastaan mitään, mutta omia hankalia päiviä siltäkin löytyy. Joinain päivinä tuntuu että se vain kovapäisyyttään vääntää radalta joka kierroksella talliportin kohdalla kotiinpäin. Tällöin sisäohjasta saa kiskoa ihan voimalla jotta Orin saa pysymään radalla. Vauhdista ja suunnasta on toisinaan muutenkin hieman vääntöä. Poku on yleisesti aika energinen ajaa ja nauttii työnteosta, sen kilpailuvietti tulee parhaiten esille juuri silloin kun pitäisi ajaa rennompaa hölkkälenkkiä mutta Ori ei meinaa malttaa hölkkäillä kun muut painavat kovempaa sen ohi. Kilpailupaikoilla Poku onkin normaalia hieman sähäkämpi, kuin imien itseensä kaiken energian mitä ilmassa väreilee!

Kaikkien onneksi ori on kuitenkin ihan peruskiltti tapaus, joka oikealla käsittelyllä ei aiheuta kenellekään minkäänlaisia ongelmia. Ainoat asiat mitä Pokun kanssa tulee todella muistaa, on olla viemättä sitä turhaan muiden orien lähelle. Poku on sijoitettu niin tallissa kuin tarhatessakin niin, ettei sen tarvitse olla liian lähellä toisia oreja. Poku on johtajatyyppinen ori ja hyvin tarkka tammoistaan jotka se mieltää omaksi laumakseen, eivätkä vieraat orit varsinaisesti saa aikaan muuta kuin turhaa stressiä, riehumista ja harmaita hiuksia meille omistajille. Viimeisenä kesänä orilaitumella ollessaan Poku onnistui kun onnistuikin ottamaan hieman osumaa erään kärhämän yhteydessä, mutta sen suuremmilta haavereilta ollaan onneksi säästytty. Tähän asti ollaan myös päästy ilman rikkoutuneita aitoja tai karsinoita. (© Essi)

Sukutaulu

isä. Iki-Varma
prt, 154cm
26,1ke
KTK-II, VRKK Hall Of Fame
ii. Ilon-Ajatus
prt, 160cm
23,9ake
KTK-II, PikkuKurre 2013, KiriCup2012
iii. V.T. Teuha
24,3a
iie. Ellan Ilo
29,8
ie. Eleasar
rn, 156cm
25,1ke
iei. Muskettisoturi
23,0
iee. Leijarouva
31,4
emä. Peipon Valo
tprt, 154cm
24,4ke
KTK-II, VRKK Loistoravuri
ei. Pörrin Peippo
prt, 158cm
21,3ake
KTK-II, VRKK Hall Of Fame
eii. Perholi
eie. Karviainen
ee. Helisemässä
prt, 152cm
22,3aly
KTK-III
eei. Omenavarkaissa
23,9a
eee. Huomisen Heiniä
30,4